23030750_1616429728426653_1361526919_o
O mnie

Witam wszystkich którzy mnie tu odwiedzają.
Nazywam się Teresa i jestem z Bielska. Prowadzę tego bloga ponieważ moją pasją jest gotowanie, a także od niedawna rękodzieło.

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystacie z przepisów tu przeze mnie zamieszczonych :) Jak zasmakują i zechcecie je zamieścić na swoim blogu proszę tylko o podanie odnośnika skąd pochodzi przepis czyli moje-wyroby :)

Zapraszam was do pozostawiania tutaj komentarza, zawsze mi będzie łatwiej do Was trafić i odwiedzić Wasz blog.W miarę wolnego czasu postaram się tu co tydzień coś zamieścić, pozdrawiam was serdecznie :)

Październik 2017
P W Ś C P S N
« wrz   lis »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Licznik odwiedzin
  • Wszystkich wizyt: 60616
  • Dzisiaj wizyt: 206
  • Wszystkich komentarzy: 1034

rondel Durszlak.pl Przepisy kulinarne przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
!
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Google+

Zachód słońca -ciasto ma ciekawą nazwę ale jest to bardzo stary przepis który jeszcze dostała moja mama od rodziny

Ciasto przeznaczone jest na dużą blaszkę

składniki

6 jajek
1 margaryna
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki wroclawskiej
1 1/2 szklanka kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 suchego maku

przygotowanie

margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru dodając po jednym żółtku czyli 6. Następnie dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia, to wszystko wymieszać.

Teraz ubijamy pianę z 6 białek z 1/2 szklanki cukru kryształu. Ubitą pianę wymieszać z ciastem drewnianą łyżką

Jak już mamy wymieszane ciasto to teraz dzielimy ciasto na 3 części do 3 miseczek mogą być głębokie talerze

do 1 talerza dajemy 2 łyzki mąki
do 2 talerza 2 łyżki kakao
do 3 dajemy 2 łyżki maku suchego

w każdym talerzu wymieszać składniki na jednolitą masę

teraz partiami rozrzucamy mase po całej blaszce z 1 talerza, potem to samo z 2 talerza i 3 talerz tak samo ,jeśli mamy jakieś luki na blaszce łączymy z innymi kolorami i pieczemy w 18o stopni 40 min 22908340_1616429918426634_105776724_o

masa do ciasta (budyniowa)

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru kryształu

3 łyżki mąki wrocławskiej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

masło lub margaryna 1 kostka

przygotowanie

2 szklanki mleka wlać do garnka i wsypać cukier kryształ i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić mąke i 3 zołtka, wlać to do gotującego się mleka i mieszać aby się nie przypaliło i ugotować budyń a jak już będzie zimny, utrzeć z masłem

przygotowanie ciasta

ciasto przeciąć na 2 części

1 częsć ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi ( idzie 1 słoik cały )

na to masa budyniowa (parę łyżek trzeba zostawić na posmarowanie 2 części tak cieniutko)

na masę budyniową nakładamy 2 połowę ciasta smarujemy cieniutko i posypujemy czekoladą

ciasto gotowe

22906678_1616429775093315_2068493395_o 23030750_1616429728426653_1361526919_o

Print Friendly

13 Odpowiedzi na Zachód słońca -ciasto ma ciekawą nazwę ale jest to bardzo stary przepis który jeszcze dostała moja mama od rodziny

Odpowiedz na „~Marcepanowy KącikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>