O mnie

Witam wszystkich którzy mnie tu odwiedzają.
Nazywam się Teresa i jestem z Bielska. Prowadzę tego bloga ponieważ moją pasją jest gotowanie, a także od niedawna rękodzieło.

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystacie z przepisów tu przeze mnie zamieszczonych :) Jak zasmakują i zechcecie je zamieścić na swoim blogu proszę tylko o podanie odnośnika skąd pochodzi przepis czyli moje-wyroby :)

Zapraszam was do pozostawiania tutaj komentarza, zawsze mi będzie łatwiej do Was trafić i odwiedzić Wasz blog.W miarę wolnego czasu postaram się tu co tydzień coś zamieścić, pozdrawiam was serdecznie :)

Listopad 2016
P W Ś C P S N
« paź   gru »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Licznik odwiedzin
  • Wszystkich wizyt: 65734
  • Dzisiaj wizyt: 22
  • Wszystkich komentarzy: 1136

rondel Durszlak.pl Przepisy kulinarne przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
!
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Google+

zawijaniec orzechowy mojej mamy – idealny na święta i nie tylko

przepis już ma 30 lat i zawsze się sprawdza, można  zamiast masy orzechowej dać makową. Idealny na święta bardzo szybko się robi i mało pracy przy nim.

ciasto wkładamy do zimnego nienagrzanego piekarnika i dopiero zapalamy piekarnik, ciasto zawsze się udaje- nie ma zakalca

składniki na ciasto

15 dag masła
20 dag mąki

3 żółtka

3 dag drożdży

2 łyżki letniego mleka

1 łyżka cukru pudru

masa orzechowa

18 dag orzechów włoskich
18 dag cukru pudru
piana z 3 białek

przygotowanie ciasta

drożdże rozmieszać z mlekiem letnim i wlać do mąki.
Dodać żółtka i masło, wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto  i dać do lodówki aż będzie zrobiona masa orzechowa.

przygotowanie masy orzechowej

Białka ubić na sztywną pianę dodać orzechy i cukier puder, po czym wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto wyjąc z lodówki rozwałkować na prostokąt. Nałożyc masę orzechową i zwinąć tak jak roladę. Następnie włożyć  do wąskiej foremki i do piekarnika ( jak pisałam wcześniej, zapalamy dopiero gdy ciasto jest w środku)

 

zdjęcie ciasta

Print Friendly

2 Odpowiedzi na zawijaniec orzechowy mojej mamy – idealny na święta i nie tylko

  • ~KreoVita mówi:

    Mam wielką ochote wypróbowac ten przepis. Jest bardzo ciekawy, a jednocześnie prosty. Nigdy nie lubiłam piec ciast drożdżowych przez to, że często długo trwa przygotowanie bo ciasto musi rosnąć w cieple, a tu zaskoczenie – do lodówki:).

    • Teresa mówi:

      polecam sprawdza się nawet z masą makową wystarczy potem wyjąc z lodowkki rozwałkować nałożyc masę i do zimnego piekarnika /piekarnik zapalamy jak ciastojest dopiero wlozone życze udanych wypieków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>